Voorbij in de media

Eerste groene casco’s in Nederland

De eerste vier woningen in Nederland waar CO2-arm beton is toegepast, staan sinds 2020 in Zaandam. Dorien Staal, directeur Voorbij Prefab: “De woningen leveren een CO2-besparing op die gelijk staat aan een autorit van 45.000 kolometer.” 
 

Zaanse Rosmolenwijk

De groene casco’s van Voorbij Prefab zijn toegepast in het laatst blok van een nieuwbouwproject in de Zaanse Rosmolenwijk. Het totale nieuwbouwproject beslaat 70 sociale huurwoningen, energiezuinig met nul-op-de-meter. De ontwikkelaar is door Era Contour (een zusterbedrijf van Voorbij Prefab) en opdrachtgever Woningbouwcorporatie Parteon. 

“Voorbij Prefab heeft de ambitie om positief bij te dragen aan het realiseren van het Klimaatakkoord en het Betonakkoord, onder meer met de ontwikkeling van CO2-arm beton. Hiermee halen we een flinke hap weg van onze CO2-footprint. Daarom zie ik grote kansen voor CO2-arm beton in de gebouwde omgeving. In Nederland is op jaarbasis vraag naar 90.000 betaalbare woningen. Voorbij Prefab is in staat daaraan bij te dragen met jaarlijks 1.500 groene casco’s van vier woonlagen.”
- Dorien Staal, directeur Voorbij Prefab

Doorbraak in de bouw

De vier groene woningcasco’s in de wijk zijn geproduceerd met een betonmengsel dat 44 procent minder CO2-uitstoot geeft: een doorbraak in de bouw. Harry Platte, directeur bij Parteon: “We vinden het fantastisch dat ons project het eerste is waar deze innovatie is toegepast. De groene casco’s maakt de vier woningen nog duurzamer dan dat ze al zijn.”
 

Automatisering

De ingrediënten voor de zogeheten alkalische activatie van het beton, zijn nog handmatig in het fabrieksproces toegevoegd. Voor de cascowoningen die sinds 2021 uit de fabriek van Voorbij Prefab komen, is dat proces geautomatiseerd. Lees meer over de groene casco’s  van Voorbij Prefab.