Legal

Toleranties in de bouw zijn faalkosten!

09 sep 2016

André Klouwen, Hoofd Bedrijfsbureau

Toleranties bepalen vergt vakkennis. Je moet begrijpen hoe en in welke volgorde er gebouwd/gemonteerd wordt. Je moet snappen hoe maatvoeren werkt. En je moet begrijpen aan welke eisen je moet voldoen. Denk bij eisen aan: brandveiligheid, luchtdichtheid, isolatiewaarden etc. En deze eisen zijn de laatste jaren alleen maar strenger geworden en zullen nog strenger worden.
Toleranties zorgen er dus voor dat woningen en gebouwen, maakbaar zijn. Of anders gezegd, je hebt toleranties nodig om te kunnen bouwen.
Deze onthouden we even.

Toleranties hebben ook een negatief effect. Je bereikt toleranties door iets kleiner te maken dan wenselijk, zodat oneffenheden in aansluitingen opgevangen kunnen worden. Die oneffenheden ontstaan door onnauwkeurige productie van producten. Dus … we maken een product kleiner dan eigenlijk wenselijk is. Dan ontstaat er een naad. En naden vinden onze klanten, terecht, niet mooi. Vervolgens gaan we kosten maken om die naden weg te werken. Logisch toch?
En nu draaien we het weer even om.
We willen een netjes afgewerkte woning zonder openstaande of ongelijke naden, daarom werken we de naden af. De naden zijn ontstaan, doordat we producten kleiner moeten maken, omdat andere producten niet nauwkeurig zijn. Kunt u mij nog volgen?

Even een uitgangspunt: we houden voor dit stuk aan dat “precies”, één millimeter nauwkeurig is. En deze maat is bepaald op tekening.
Een voorbeeld: Legosteentjes. Wanneer je die stapelt, krijg je een perfect glad oppervlak. Wanneer je een bouwsteentje van een raam hebt en je past dat in de Legosteentjes, dan sluit alles zelfs preciezer dan “precies” op elkaar aan.

Stel…………..dat we alles nauwkeurig of beter gezegd “precies” kunnen maken. Misschien een stapje te groot, dus poging twee. Stel we kunnen een groep producten die op elkaar aansluiten, “precies” maken. Wat gebeurt er dan? Dan sluit alles precies op elkaar aan, zoals de Legosteentjes, dan hebben we dus geen naden.
Een voorbeeld hiervan is de auto industrie. Producten zijn zo ver doorontwikkeld, dat ze precies passen op de plek waar ze moeten komen.
En dit iedere keer weer. Voorspelbare nauwkeurigheid! De auto industrie heeft ‘helemaal’ geen toleranties.

Dit vinden we heel normaal. Waarom leggen we die eis onszelf in de bouw dan niet op?

Dan ontstaan nieuwe kansen. Productie van producten voor de bouw wordt steeds vaker door robots gedaan. Robots worden aangestuurd door software en de robot doet “precies” wat hem vertelt wordt door de data. Er zijn dus nieuwe mogelijkheden.
“Precies” produceren van producten die op elkaar aansluiten, levert nieuwe details op en details die beter voldoen aan de eisen. Deze details hebben minder nabehandeling, vergen minder tijd, zijn “mooier”, worden sneller gemonteerd en kosten dus minder geld. 

Eén ding is heel duidelijk, nauwkeurigheid in de productie van producten, kan HEEL veel geld opleveren. Toleranties zijn faalkosten.

Ik roep de markt op om de NEN-normen zelf te herschrijven door uzelf een nieuwe standaard op te leggen!
Opdrachtgevers, stop met het accepteren van grote toleranties.
Ontwerpers, ontwerp zonder toleranties en dwing de markt “precies” te produceren.

Waarom betalen en extra kosten maken, wanneer u voor hetzelfde geld en zonder extra kosten, hetzelfde product kunt kopen, bouwers!

André Klouwen,
Hoofd Bedrijfsbureau Voorbij Prefab B.V.