Robotisering in de fabriek

“In Nederland is op jaarbasis vraag naar 90.000 betaalbare woningen. Voorbij Prefab is in staat daaraan bij te dragen met jaarlijks 1.500 groene casco’s van vier woonlagen,” aldus Dorien Staal, directeur Voorbij Prefab.

8 woningen per dag
Tot dusver (we schrijven 2022), is Voorbij Prefab de enige volledig gerobotiseerde en geautomatiseerde prefab betonfabriek in Nederland. [TvW1]  De robots maken betonproducten direct vanuit het BIM-model van de opdrachtgever[TvW2] . In de fabriek werken zo’n 40 werknemers. [TvW3] Zij bedienen onder meer de robots in het fabrieksproces. Elke dag – van 6.00 tot 23.00 uur – produceert Voorbij Prefab met grote snelheid groene betonproducten[TvW4]

Isolatierobot
In de zomer van 2020 is de productielijn verrijkt met een isolatierobot. Deze robot voorziet gevels van 20 cm dik harde isolatie. Dat heeft in het bouwproces vele voordelen. Zoals minder overlast voor omwonenden op de bouwplaats, want alle isolatie hoeft niet door vrachtwagens naar de bouwplaats te worden gebracht. Harde isolatie is ook een voordeel ten opzichte van het isolatiemateriaal dat op de bouw wordt gebruikt: het heeft een hogere isolatiewaarde. Nog een belangrijk voordeel is dat wij maar heel weinig snijverlies hebben door de isolatierobot. Daardoor is er veel minder afval. En ook op het gebied van veiligheid is het een pluspunt. De isolatie in geconditioneerde omstandigheden in de fabriek aan te brengen, zonder op een steiger te staan, in weer en wind, draagt bij aan een hogere veiligheid op de bouw. 

Opdrachtgevers (DIT VIND IK NIKS TE MAKEN HEBBEN MET ROBOTISERING .... )
Voorbij Prefab heeft een aantal vaste opdrachtgevers waarvoor zij casco’s en betonelementen produceert, waaronder zo’n 20 bouwbedrijven in en rondom Amsterdam. Dit zijn onder meer Boele & van Eesteren, Dura Vermeer Midden West, Era Contour en Heembouw.

 [TvW1]De Benelux? Europa?

 [TvW2]Link naar pagina BIM of opnemen in deze pagina.

 [TvW3]Naar pagina Werken bij

 [TvW4]Link naar pagina Groen beton