Gerobotiseerde fabriek

“In Nederland is op jaarbasis vraag naar 90.000 betaalbare woningen. Voorbij Prefab is in staat daaraan bij te dragen met jaarlijks 1.500 groene casco’s van vier woonlagen,” aldus Dorien Staal, directeur Voorbij Prefab.

Wat we doen?

Voorbij Prefab de enige volledig gerobotiseerde en geautomatiseerde prefab betonfabriek in Nederland. De robots maken betonproducten direct vanuit het BIM-model van de opdrachtgever. Van 6.00 uur in de ochtend tot 23.00 uur in de avond produceren wij naast casco's onder meer:
•    Transformatorstations in verschillende reliëfs en kleuren
•    Sokkels voor autolaadpalen 
•    Contragewichten voor hijskranen
•    Straatmeubilair

Onze opgeleide chauffeurs transporten de betonproducten naar de bouwplaats. Voor het transport beschikt Voorbij Prefab vanzelfsprekend over daartoe uitgeruste vrachtwagens en transportvergunningen.

Isolatierobot

Sinds 2020 is de productielijn verrijkt met een isolatierobot. Deze robot voorziet gevels van 20 cm dik isolatiemateriaal.

Oplossing

Voorbij Prefab probeert de planningen van haar opdrachtgevers positief te beïnvloeden met overboekingen en een korting als de opdrachtgever vasthoudt aan zijn planning.

Planning is cruciaal

Robots kosten miljoenen aan investering. Om de robots in onze fabriek te kunnen betalen, is het noodzakelijk om volume te maken. Daarom is bij industrialisering een sluitende planning cruciaal. Maar zoals alom bekend is de bouw onderhevig aan het verschuiven van planningen. 
 

Capaciteit van jaarlijks 1.800 woningen

Dorien Staal: “We maken circa 1.500 woningen per jaar. We hebben echter een capaciteit van jaarlijks 1.800 woningen. De sleutel tot betaalbaarheid is draaien op volle capaciteit. Samen met onze opdrachtgevers zoeken we naar oplossingen om vast te houden aan planningen.”
 

Opdrachtgevers

Voorbij Prefab heeft een aantal vaste opdrachtgevers waarvoor zij casco’s en betonelementen produceert, waaronder zo’n 20 bouwbedrijven in en rondom Amsterdam. Dit zijn onder meer Gemeente Amsterdam, Boele & van Eesteren, Dura Vermeer Midden West, Era Contour en Heembouw.
 

‘What you BIM is what you get’: BIMMEN is elementair voor het werkproces van Voorbij Prefab. “Onze robots worden aangestuurd door BIM. Dit bespaart dubbel (of driedubbel) tekenwerk en extra controleslag naar aanleiding van overtekenen. ‘What you BIM is what you get’, is bij ons de gevleugelde uitspraak.”
- Dorien Staal, directeur Voorbij Prefab

BIM

De tool BIM  past precies bij de principes van industrialisatie. En daarmee bij Voorbij Prefab. Onze producten komen rechtstreeks uit het BIM-model van de opdrachtgever. Voorbij Prefab is toegerust met de software Revit® BIM.

Circulaire economie

De processen van Voorbij Prefab zijn ingericht op een circulaire economie.  Het zit in het DNA van Voorbij Prefab en onze medewerkers om het milieu zo min mogelijk te belasten. Dankzij onze robotisering ontstaat zo min mogelijk afval: de robots snijden de mallen tot op de millimeter nauwkeurig. Tijdens dit proces ontstaat weinig tot geen afval. (Ander) afvalmateriaal wordt gerecycled.

Virtuele rondleiding

Neem een kijkje in de keuken van Voorbij Prefab met deze virtuele rondleiding: